onsdag 23 oktober 2013

Halloween - läskigt gott! {{Tips - Idéer - Recept}}

Halloween infaller den 31 oktober varje år och är en högtid där man verkligen kan hänge sig till fullo åt fantasifulla bakverk, kakdekorationer, tårtor och pynt med spökiga, läskiga teman.
I bloggen bjuder vi idag på lite olika tips på vad man kan baka till Halloween, inklusive ett recept på härliga vaniljkakor som man kan dekorera på olika sätt.
 
Foto okänd
Ett kul tillbehör för att dekorera kakor är koncentrerade pastafärger i olika kulörer. Till Halloween passar ju svart, lila, orange och grönt riktigt bra.
Det blir festligt och fint på Halloweenpartyt med vanliga mördegskakor dekorerade med så kallad Royal Icing. Royal Icing är helt vanlig kristyr fast något (inte mycket) lösare, så att den lättare flyter ut över kakan.
Koncentrerade pastafärger för kakbak finns här: http://bakadekorera.se/farger-pennor/

Foto okänd.
 Cakepops är kul att bjuda på vid Halloween och också kul att göra med barnen. Smula mjuka kakor och blanda med frosting eller Nutella och forma bollar eller pumpor. Det går också bra att forma kladdkaka till bollar.
Som pinnar kan man använda våra supersöta PAPPERSSUGRÖR, eller vanliga cakepopspinnar.
Doppa pinnarna i smält choklad och tryck in i cakepopsen, så fastnar de ordentligt. Doppa sedan cakepopsen i smält choklad. Ett tips är att frysa cakepopsen en stund innan doppningen så stelnar chokladen fortare när de doppas.
Det är enkelt och kul att rita mönster på de stelnade cakepopsen med våra ätbara pennor:  http://bakadekorera.se/farger-pennor/rainbow-dust-livsmedelspenna-jet-black/

Foto okänd
Papperssugrör är perfekta till olika sorters pyssel. Visst är de här häxbenen läckra! Klipp till kängor av svart papper och klistra på sugrören så är de klara, enkelt och bra. Vill man ha kortare ben, och också spara lite på sugrören kan man klippa varje sugrör i två delar. På så sätt får man ut 2 häxben per sugrör.
 
Foto okänd
Ett annat kul sätt att mysa till det inför Halloween är att baka vaniljkakor, eller mördegskakor med roliga kakmått. Vi har massor med roliga pepparkaksformar i butiken HÄR!
Ännu fler formar är på väg till oss inför stora julbaket, vi älskar verkligen roliga pepparkaksformar.
Och psst! Ett bra och gott recept på vaniljkakor kommer längst ner i inlägget.

Foto okänd.
 
 
3D-kakor
Foto Glorious Treats
På den amerikanska bloggen Glorious Treats finns en tutorial hur man gör kakor som söta små pumpor med plats för en överraskning i. Här hittar man den - massor med bilder som visar hur man gör dessa söta kakor. Våt utstickarset med dubbelsidiga rundlar - vågiga på ena sidan och släta på den andra - är perfekt för dessa kakor!

Till dessa kakor och till våra fina pepparkaksmått kan man använda det här receptet på vaniljkakor.

VANILJKAKOR
230 g smör
230 g strösocker
1 ägg
0,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
340 g vetemjöl + extra för utkavling

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser snabbt i en matberedare. Det går också bra att använda elvispen men då bör smöret vara rumsvarmt. Låt sedan degen vila i kylskåpet minst en timme.
Kavla ut deg på mjölat bakbord till ca 5 mm tjocklek. Ta ut kakor med kakmått och placera kakorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt plåten med kakor vila i kylen en stund innan gräddning så håller de formen bättre, eller ställ plåten med kakor i frysen några minuter.
Grädda 8-10 minuter i 175-180 grader.
Ta ut kakorna när de börjar få lite färg i kanten.
Låt kakorna svalna ordentligt innan dekoration.
Dekorera med royal icing (=kristyr, men något lösare så den är lättare att spritsa) eller kavla ut sockerpasta och ta ut med kakmått. Fäst sockerpastan på kakan med lite kristyr. Fäst eventuellt strössel och sockerpärlor med lite vatten eller kristyr, eller spritsa mönster på sockerpastan med royal icing.
Kom och gilla oss på Facebook för mer foton, tips och idéer om allt som har med bakning, dekoration och kalas att göra: www.facebook.com/bakadekorera.se

Glad Halloweenbakning!
önskar
Jessica & co
www.BakaDekorera.se